Cand zicem Cappadocia inevitabil ne gandim la zborul cu balonul si eventual la formele ciudate pe care natura le-a modelat in mijlocul Anatoliei. La aceea imagine prezenta pe toate materialele de promovare ale regiunii. La fel ma gandeam si eu in momentul in care am redactat primul articol despre aceasta regiune DESCOPERITI CELE 7 MINUNI ALE CAPPADOCIEI

Dar, dincolo de peisajul selenar si de baloanele multicolore care impanzesc cerul la rasarit, exista o altfel de poveste. O poveste a localnicilor deosebit de calzi si primitori, o poveste a timpului care parca incremeneste in loc, a vailor multicolore si nu in ultimul rand a cailor frumosi.

De multe ori auzind si citind despre Cappadocia ma gandeam la zborul cu balonul, unul dintre lucurile pe care aveam trecute pe lista de facut cel putin o data-n viata. Imi spuneam mereu: Voi ajunge acolo sa zbor cu balonul, si doar acolo voi face acest lucru.

Dar acum recent intoarsa din acest taram idilic, nu ma pot desprinde de acel loc in care visez cu drag sa ma reintorc cu prima ocazie. De fiecare data cand inchid ochii inca revad si resimt zilele petrecute pe acest taram magic. Ceea mai frumoasa experienta de pana acum. De ce? Mai jos am trecut principalele 5 motive, pe restul va las sa le descoperiti singur.

Cappadocia balonului cu aer cald

Cu siguranta trezitul la ora 5 dimineata nu este o experienta placuta. Dar pentru a vedea un peisaj de basm este un efort minim, nesemnificativ chiar. Senzatia de a privi baloanele multicolore  care danseaza pe cer in culorile calde ale rasaritului este de nedescris. Pana aici, ma gandeam ca dansul Aurorei Boreale este cel mai frumos spectacol, dar Cappadocia mi-a schimbat complet parerile.

Zborul cu balonul cu aer cald? Este ceva de nedescris in cuvinte. O senzatie de plutire si libertate , o poveste de spus nepotilor si stranepotilor. Un sentiment lin de eliberare iar privelistea din jur te face sa-ti incepi povestea cu sintagma „A fost odata ca niciodata..”

Baloane Cappadocia Goreme

Cappadocia – Tinutul Cailor Frumosi

Ne gandim la numele regiunii si ne intrebam de ce o are?  Optam pentru 2 ore de echitatie la apus. Suna oarecum banal, dar gandindu-ne la vaile rosiatice parca, parca merita. Dar, vai! Ajungem calare prin vai, urcam si coboram piscuri rosiatice si ne afundam in lumina apusului. De acolo, de pe cal, de sus privelistea iti taie rasuflarea. Suntem plini de adrenalina si nu realizam ce facem si unde suntem. Iti doresti doar sa opresti timpul in loc si sa imortalizezi fiecare moment. Acum, pot fi cat se poata de sigura de provenineta numelui. Intr-adevar Cappadocia este Tinutul Cailor Frumosi iar data viitoare, experienta de a calari nu va fi la apus ci va fi sub clar de luna plina! Un alt spectacol divin, ireal, pur idilic!

 

Cappadocia locuintelor sapate in piatra, a bisericilor si a oraselor subterane

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au sfiintit rociile vulcanice moi si au facut nenumarate biserici, capele si manastiri, dar si locuinte sapate in piatra care pot fii observate in Goreme Open Air Museum.

Istoria Cappadociei incepe cu perioada in care hititi si-au sapat orasele in subteran, orase care ascund nenumarate secrete de la tuneluri capcana si pesteri, pana la rute clandestine, utile in luptele care s-au dat in aceste locuri. Locuintele asigurau supravietuirea locuitorilor in timpuri grele, in care orase intregi erau sterse de pe fata Pamantului.

Locuinte Cappadocia

Cappadocia selenara

Cu milioane de ani in urma eruptiile violente ale vulcanilor Mt. Erciyes si Mt. Hasan a acoperit platoul din jur cu tuf vulcanic.

Vantul si vremea au erodat roca vulcanica moale in sute de formatiuni care mai de caremai ciudate si  in culori variind de la roz la rosu, iar mai apoi pana la verde si galben.

Astfel au luat nastere celebrele vai impanzite de  formatiuni care mai de care mai spectaculoase. Aceste vai poarta diferite denumiri, inspirate dupa formele care se evidentiaza, dupa cum urmeaza: Valea Calugariilor, Valea Imaginatiei, Valea Dragostei. Va las sa le descoperiti la fata locului.

Cappadocia spectacolelor traditionale

Stim cu toti ca nicio experienta nu e completa si nici nu ne putem conecta pe deplin cu zona fara o petrecere traditionala sau  o seara autentica. Cappadocia mi le-a oferit de 2 ori as putea spune in nici 4 zile. Am avut placerea sa asist la celebrul spectacol Fire of Anatolia iar mai apoi  la o cina BBQ si muzica live, organizata de minunatul nostru ghid local Ahmet (cel mai cald si prietenos om pe care l-am intalnit pana acuma, alaturi de Kemal de la hotelul Diamond of Cappadocia si Goreme House). Muzica, dansurile, vinul si atmosfera locala au spus totul.

Fire of Anatolia Cappadocia

Cappadocia va ramane o destinatie unde ma voi intoarce mereu cu drag, o prima iubire care nu se uita niciodata, o iubire dupa care inca tanjesc in fiecare zi de cand am revenit acasa.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!