Memorialul de la Sighet, obiectiv incarcat de moarte si tristete, un loc unde peretii respira durere, este de departe ceea mai buna dovada ca „Viata a pierdut in fata mortii, dar memoria castiga in fata  neantului.” Tzvetan Todorov „Abuzurile memoriei”.

Datorita pasiunii mele pentru istorie si din dorinta de cunoastere am ales ca tema de cercetare pentru lucrarea de licenta nimic altceva decat Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei. Am ramas impresionata si  socata  de ce s-a putut intampla dar in acelasi timp am invatat o lectie importanta pe care scoala nu a reusit sa o ofere, o lectie reala despre trecutul comunist care a lasat cicatrici grele asupra Europei de Est.

Cand spunem Maramures ne gandim la grandioasele porti de lemn sculptate, la veselie si traditii care inca se pastreaza din batrani sau biserici inscrise in Patrimoniul UNESCO. Dar aceasta regiune nu se rezuma doar la asta. Aici exista si o parte intunecata, un coltisor care evoca istoria intunecata si lacrimile varsate de un popor intreg, un memento a ceea ce a fost si o amintire a celor peste opt mii de morți din inchisorile, lagarele si locurile de deportare din perioada comunista.

In inima unui mic oras maramuresean, Sighetu Marmatiei, aflat in nordul tarii la granita cu Ucraina, se afla Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei, monument unic in Romania si printre putinele de acest gen din lume.  Proiectul memorialului  a fost initiat de Ana Blandiana si Romulus Rusan membrii ai conducerii Academiei Civice, si are ca scop prinicipal reconstituirea si pastrarea  memoriei colective a poporului roman.

Aici au fost inchisi in perioada comunista elitele politice ale vremii si nu numai, aici au fost exterminati toti cei care erau considerati un pericol pentru regimul nou instaurat, de la academicieni la personalitati politice, cadre militare, istorici, ziaristi, si pana la preoti si studenti. Nume celebre din istorie printre care se numara Iuliu Maniu si I.C. Bratianu s-au stins printre zidurile inchisorii si aruncati in gropi comune in locul care astazi poarta numele de Cimitirul Saracilor, fiind si el parte a Memorialului. Va recomand sa-l vizitati si daca este posibil catre apusul soarelui deoarece din punctul de belvedere a carei constructie a fost inspirata dupa modelul biblic al Scarii Vietii, veti avea parte de o imagine inedita, harta Romaniei, formata din arbusti, pe care sunt marcate cu cruci locurile de suferinta ale miilor de oameni si care capata o culoare luminoasa si divina sub ochiul vigilent al altarului ce sta de straja si vegheaza in punctul de pe harta unde este localizat orasul Sighet.

O vizita aici este o lectie de istorie pe care cu siguranta nu o invatam la scoala. Este povestea a peste jumatate de secol de asuprire, represiune, incalcarea drepturilor si libertatilor.

Este o poveste trista cu un puternic impact emotional care ne poate trezi la realitate. Ce a fost? Ce au trait oamenii aceia? Pentru ce s-au opus si jertfit? Este o vizita coplesitare iar orice vizitator care parcurge incaperile fostei inchisori va avea parte de o lectie de viata si de istorie datorita imaginii socante a  ceea s-a putut intampla cu doar jumatate de secol in urma.

Fiecare celula a fostei inchisori a devenit o sala de muzeu care prezinta in ordine cronologica principalele puncte ale acelei perioade. Celulele reconstruite tematic prezinta perioade si evenimente precum Colectivizarea, Rezitentele din munti, Represiunea impotriva bisericii si a culturii, Fraudarea alegerilor, Deportarile, Primavara de la Praga, Femei in inchisoare, Epoca de Aur sau Comunismul Kitch, Fenomenul Pitesti s.a. . Celulele negre de pedeapsa, si celulele in care s-au stins Iuliu Maniu si I.C.Bratianu au ramas netransformate. Prin fotografii, inregistrari, video-uri, obiecte care au apartinut detinutilor, redari artistice, filme si episoade din serialul documentar Memorialul Durerii, realizare de Lucia Hossu Loghin se contureaza imaginea a ceea ce a fost, a momentelor, temelor şi paradigmelor istoriei regimului comunist din Romania si nu numai, din toata Europa de Est aflata in spatele Cortinei de Fier. Sunt prezentate in amanunt viata in detentie, represiunea, torturile si medotele de reeducare la care au fost supusi cei incarcerati in inchisorile comuniste.

In curtea muzeului veti gasi alte doua obiective, Cortegiul Sacrificatilor, un grup statuar inedit,  precum si un loc de omagiu, Spatiul de Reculegere si Rugaciune, unde puteti aprinde si o lumanare in memoria celor care au pierit.

Cine uita trecutul e condamnat sa-l repete. (George Santayana)

Asadar Memorialul este un loc al aducerii aminte, al pastrarii vii a memoriei poporului, o lectie care ne va aminti mereu sa nu repetam greselile trecutului.

Sper ca v-am trezit curiozitatea si va recomand sa vizionati atat serialul documentar Memorialul Durerii, precum sa si lecturati cartea scrisa de marele istoric Constantin C. Ghiurescu, Cinci ani si două luni în penitenciarul din Sighet, si sa nu ezitati sa vizitati acest obiectiv.

Mai multe informatii despre Memorial si programul de vizitare  aflati aici.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!